Strona główna

Menu

Życie codzienne w Poznaniu przed powstaniem - Powstanie Wielkopolskie

Okres poprzedzający wybuch Powstania Wielkopolskiego był dla mieszkańców naszego regionu bardzo trudny. Niecały rok od wybuch Wielkiej Wojny ludność cywilna dotkliwie zaczęła odczuwać jej skutki. Wiosną 1915 roku w Poznaniu zaczęto wprowadzać reglamentacje żywności w postaci kartek żywnościowych. Główną ich przyczyną były dokuczliwe braki zaopatrzeniowe, wzrost cen oraz blokada morska. Sytuacji starano się częściowo zaradzić organizując m. in. ogólnodostępne dla mieszańców kuchnie. Powstawały różnego typu jadłodajnie, w których za talony można było otrzymać pożywny posiłek.

W maju 1916 roku Wydział Mobilizacyjny Czerwonego Krzyża zorganizował pierwszą ogólnodostępną wojskową kuchnię polową przy Moście Chwaliszewskim w okolicy stojącego do dzisiaj krzyża. Ustawiano ją w określonych godzinach, wydając za niewielką opłatą ciepłą zupę z grochu, ziemniaków i kiszonej kapusty z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Dość szybko powstały kolejne takie punkty w mieście , np. obywatelska kuchnia wojenna w budynku przy dzisiejszym Placu Wolności czy przy ulicy Wrocławskiej 28.

Największa jadłodajnia przeznaczona do zbiorowego żywienia, powstała na terenie rzeźni miejskiej przy ul. Grochowe Łąki [dane geograficznej lokalizacji: 52.41459505723339, 16.938823875961333]. Duże przestrzenie między istniejącymi do dzisiaj budynkami pozwoliły na wybudowanie baraków Centralnej Kuchni Miejskiej. Działająca od kwietnia 1917 roku jadłodajnia mogła wydać ponad 20 tysięcy posiłków dziennie. Zaopatrywała ona również punkty w innych częściach miasta. Mięso do posiłków dodawane było już tylko dwa razy                      w tygodniu. Z niedoborami żywności borykały się również gospodarstwa domowe gdzie starano się gotować z dostępnych produktów takich jak groch, ziemniaki czy brukiew.

Ostatnie lata wojny dla mieszkańców Poznania były okresem monotonnego i niskiej wartości jedzenia, potocznie mówiono, iż „upłynęły one pod znakiem brukwi”.   

Na zdjęciu: Największa jadłodajnia przeznaczona do zbiorowego żywienia, powstała na terenie rzeźni miejskiej przy ul. Grochowe Łąki [dane geograficznej lokalizacji: 52.41459505723339, 16.938823875961333], fot. M. Furmaniak.

Dołącz do wydarzenia

DOŁĄCZ DO NAS NA FB

Dołącz

Menu w stopce

Social media

Kontakt

https://27grudnia.pl/wp-content/uploads/2018/02/logo_sw_wielkopolskiego.png
© 2018 Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
biuro@27grudnia.pl
+48 61 626 66 84